6 Kasım 2017 Pazartesi

Okumak ve Çapraz Okuma Yöntemi Hakkında Birkaç Şey




Meraklı olduğum alanlardaki teknik kitapları saymazsam, lise son sınıf yıllarıma kadar kitap okuma alışkanlığım olduğunu söyleyemem. Öğretmenlerim sıkça değinirdi oysa “okuyun çocuklar, okumak şöyle, okumak böyle…” fakat tahminim kendileri de okumazdı. Kitap okuma söz konusu olduğunda sorardım “Son okuduğunuz kitap hangisi hocam?” branşı fark etmez, bir öğretmeninin son okuduğu kitap Dostoyevski olmamalı, onu çoktan okumuş olmalı. Belki o zamanlar, şimdiki gibi kahve kombinli kitap fotoğrafları akımı olsaydı, farklı kitap isimleri verebilirlerdi.Toplumda kitap okuma oranının düşük olmasının sebeplerinden sadece biri bence “okumak” eyleminin anlamca içinin boşaltılmış olması ve toplum nezdinde fayda ifade etmediği yanılgısı veya nasıl bir fayda sağlayacağını bilmemeleri, tecrübe etmemeleri.
Nörolojik Etkileri
Kitap okumak, beynin sol temporal lobunda aktivite artışına sebep oluyor. Beynin sol temporal lobu; işitme, görme, koku alma, anlayış, kavrayış, empati, gördüğünü veya duyduğunu hatırlama, kelimeleri tanıma, kişilik değerleri, davranışlar ve cinsel davranıştan sorumlu olan bölgesidir.
Hayata Dair Etkileri
Daha uzun yaşamış olursunuz. “Yok artık, nasıl yani?” sorunuza şöyle bir cevap vereyim. Örneğin biyografi okuyorsunuz. Biyografisini okuduğunuz insanın hayatına şahit olursunuz; anılarına, acılarına, tecrübelerine, hatalarından çıkardığı derslere kısaca o insanın hayatını da yaşarsınız. Örneğin; Walter Isaacson’ın Steve Jobs biyografisini okuduğumda Jobs’ın kendi ağzından onun yaşamını dinledim. Lükse bakar mısınız, Jobs’ın ağzından hayatını dinlemek… Einstein’ın ağzından hayata bakışını ve yaşadığı dönemi dinledim. Aliya İzzetbegoviç’in ağzından yaşamını ve mücadelesini, fikirlerinin nasıl değiştiğini… Biyografisini okuduğunuz insanın hayatını yaşarsınız, onların tecrübelerini ve duygularını devralır ve o döneme şahitlik edersiniz. Farklı hayatları yaşarsınız.
Başka bir örnek tarih kitapları; günümüz dünyasını anlamamıza imkan verir. Ülkelerin politikalarının sebeplerini, toplumların olaylara verdiği tepkileri anlarsınız. Çoğu zaman anlatılanlar ile gerçek arasında farklar olduğunu görürsünüz. Size sunulana değil, gerçeğin peşine düşersiniz. Ayak bastığımız dünyada özel kişiler değil, sıradan misafirler olduğumuzu, bizden önce de milyarlarca insanın gelip geçtiğini fark ederiz.
Kitap okumak stresin etkilerini azaltır, hafızanızı güçlendirir. Uyku verimliliğinizi artırır. Kendinizi daha iyi ifade edebilmenizi sağlar ve bunun yanında sizi daha iyi bir dinleyici yapar.
Genel anlamda kitap okumak, bizi hayata karşı daha cesur yapar. Zamanla biriken datalar günlük hayatımızda, iş yaşamımızda, insan ilişkilerimizde farkında olarak ya da olmayarak işimize yarar. Beyin, öğrenme ve keşif modunda olduğundan sıkılmazsınız, bunalmazsınız bu nedenle kitap okumayı alışkanlık haline getirdiğinizde bu sizin için artık bir ihtiyaç haline gelir.  
Nasıl Aynı Sürede Daha Fazla Kitap Okuyabiliriz?
İlber Ortaylı ve Celal Şengör’ün konuk olduğu bir TV programında “Nasıl bu kadar çok kitap okudunuz?” sorusuna İlber Ortaylı ve Celal Şengör “Çapraz okuma yöntemi ile” cevabı vermişler ve detaya girmemişlerdi. Bu yöntemi araştırıp uyguladım, kısaca bahsedeceğim.
Çapraz okuma yöntemine genellikle iki ile altı kitap arası sayı ile başlanıyor, bu sayı size kalmış. Aynı konuyu ele alan farklı kitaplar olabileceği gibi konuları birbirleri ile ilgisiz farklı türde kitaplar da olabilir. Aynı konuları ele alan kitapları çapraz okumaya almak genelde araştırma yapıyorsanız işe yarayabilir, zaten genellikle akademisyenler uyguluyormuş bu yöntemi. Ben hayata dair farklı türde olan listemdeki kitaplara uyguladım. 
Çapraz okuma yöntemi ile aynı anda birden fazla kitabı okumaya başlıyorsunuz. Örneğin; kitabın birini ofiste, diğerini çantanızda, ikisini yatağınızın yanında tutuyorsunuz. Tabi bu sadece örnek, yaşam tarzınıza göre uyarlamalısınız bunu. Ofiste okuyacağınız kitabı fırsat buldukça, içinizden geldiği kadar okuyorsunuz. Çantanızdaki kitap, dışarıdaki aktivite ve yolculuklar sırasında size eşlik ediyor genellikle, yatağınızın ucundaki kitaplar ise her gün uyumadan önce okuyorsunuz. Başucunda iki kitap olmasının sebebi; o an modunuz hangi kitabı kabul ediyorsa onu okuyorsunuz, dilerseniz biraz ondan biraz ondan okuyorsunuz, bu size kalmış.
Kitapları sindirerek okuyup, not alarak ve bazı kısımlarını sosyal medyadan paylaşarak okumayı seven biriyim. Çapraz okuma yöntemi ile asla hızlı okumadan, keyfine vararak bir ayda toplamda 1874 sayfa 5 kitap bitirebildim. Bu benim gibi aheste bir rahat okur için çok iyi bir sonuç. Peki karışmıyor mu okuduklarım? Asla, hatta eskisine nazaran okuduklarım daha çok aklımda yer etti diyebilirim. Bazı kitaplar vardır başladığınızda hayal kırıklığı yaşatır fakat bir yandan onu bitirmek zorunda hissedersiniz. Çapraz okuma ile hayal kırıklığı yaşadığınız kitabı da arada kaynatarak bitirebiliyorsunuz.
Sözün özü, çapraz okuma yöntemi ile sıkılmadan, zamanı verimli kullanarak aynı sürede çok kitap bitirebiliyorsunuz. Abartmıyorum; kendimiz için, sevdikleriniz için, gelecek nesiller için, ülkemiz için, diğer insanlar için ve hatta tüm dünya için okumamız gerekiyor.

Haftanın Kitabı

                     Ferrarisini Satan Bilge

Geçtiğimiz hafta zevkle okuduğum bir felsefe kitabı ...Hırslı ve başarılı avukat Julıan ın Bilgelik yolculuğunda edindiği öğretilerin anlatıldığı kitapta size de bi çok öğreti tanıdık gelecek.Asırlardır inançlarımız içinde yer alan güzelliklerin , uzak doğu kültürünün popüler sembolleriyle benzerlik göstermesi ilgi çekici...Asırlar öncesine dayanan inançlarımızın tavsiye ettiği yaşam düsturlarını Sirvana Bilgelerinin Nirvana yolculuğu içinde buluyoruz bu kitapla...Sahibi olduğumuz değerlerin bize bi parça daha somutlaştırılmış kılıflarla pazarlanışına da şahit oluyoruz böylece :)


Ferrarisini satan adaşımın kararını onaylıyorum ve kitabı tavsiye ediyorum tabiki.Ancak yukarda değindiğim benzerliklerin avını sürerseniz okuma süresince daha zevkli bi Nirvana yolculuğu da sizi bekler derim.Sevgiler dostlar

Mutlaka Okunması Gereken 5 Kitap

1- Outliers

Malcolm Gladwell, başarı konusunda oldukça donanımlı ve akıcı üsluba sahip bir yazar. Bütün kitaplarını okumanızı tavsiye ediyoruz fakat Outliers (Çizginin Dışındakiler) sadece ismi için bile alınabilecek bir kitap. Gladwell, bu kitapta başarılı insanları başarısızlardan ayıran inceliklerin üzerinde duruyor. Çoğumuzun görmediği çok basit detayların, başarılı insanları başarısızlardan bir adım daha öne çıkardığını bizlere akıcı bir üslupla anlatıyor. Bir işte usta olabilmeniz için neden 10.000 saat çalışmanız gerektiğini de açıklayan Gladwell’in bu kitabı başarı konusunda bir kült olmuş durumda. Mutlaka okumalısınız.

2- Antikırılgan

Nassim Nicholas Taleb’in genellikle yazdıklarından bir şey anlamıyorsunuz fakat anlayabildiğiniz kısımları hayatınızı komple değiştirecek cinsten. Biraz ağır bir dille yazılan bu kitap, hayatınıza birçok yeni terim katacak ve Şişko Tony ile tanışmanıza vesile olacak. Belirsizliklerle dolu bir dünyada başımıza gelen olağanüstü şeyleri nasıl avantaja çevirebileceğimizi anlatan Taleb, başarı konusunda literatüre eşi benzeri olmayan bir yapıt kazandırmış durumda. Antikırılgan’ı okumadan ölmeyin.

3- Steve Jobs

Bu olağanüstü adamın hayatını okumak sizde çok şey değiştirebilir. Steve’in hayatını ve yaptıklarını okurken çok şey öğreniyorsunuz. Apple’ın olağanüstü başarısının Steve gibi bir karakter olmadan ortaya çıkamayacağını, ayakta duramayacağını da bu kitap bizlere gösteriyor. Walter Isaacson, tarihin en büyük girişimcilerinden olan Steve Jobs’un bütün hayatını usta bir kalemle ele almış. Sürükleyici ve öğretici.

4- Asla Yalnız Yeme

Şüphesiz bu dünyada hiçbir şeyi tek başımıza başaramayız. Hiçbir şeyi. İnsanlık tarihinin değişmeyen kurallarından bir tanesi de, biz insanların birer sosyal varlık olmasıdır. Teknoloji ve toplum bizi ne kadar yalnızlığa itse de, mutlaka bir şekilde farklı topluluklar oluşturuyor ve birbirimizden destek alıyoruz. Keith Ferrazzi de böyle bir dünyada iyi bir çevre edinmenin, daha fazla insan tanımanın ne kadar önemli olduğunu bizlere gösteriyor. Bu kitabı okuduktan sonra yalnız yemek istemeyeceksiniz.

5- Güç Sahibi Olmanın 48 Yasası

Robert Greene gibi bir üstadın günümüz jenerasyonuna denk gelmesine ne kadar şükretsek azdır. Greene, güç yasalarıyla kafayı bozmuş durumda. Hayatı boyunca güçlü olmanın, güç sahibi olmanın yasalarını inceleyen Greene, bunları 48 eşit parçaya bölmüş ve güzel hikayelerle, benzetmelerle bu yasaları bizlere teker teker anlatmış. Okurken çok şey öğreniyorsunuz. Garip ve gerçek tespitlerle dünyanızı değiştiriyor Greene. Birçoğuna göre fazla Makyavelist, bencil ve kötülük saçan bir kitap olmasına rağmen, Robert Green bu kitapta tamamen gerçeklerden bahsediyor ve tabi ki bu gerçekler de hayal dünyasında yaşamayı sevenlerin canını acıtıyor. Okuduktan sonra aynı olmayacaksınız.

Okuma Alışkanlığı Nasıl Kazanılır?

 1. Kendinize Zaman Oluşturun

Kitap okumak istiyorsanız boş zamanınız olmalıdır. Boş zamandan kastım günün tamamını veya yarısını kapsayacak şekilde bir boşluk değil. Günün belirli saatlerini kitap okumaya ayırabilirsiniz. 1 saat hatta 30 dakika bile yeterlidir. Önemli olan belirlediğiniz zamanı tamamen kitap okumaya ayırmaktır.
Gün içerisinde kendinize ayıracağınız vakti belirledikten sonra okuma saatinizi belirleyin. Örneğin, gün içerisinde 1 saati kitap okumaya ayırmış olabilirsiniz. Bu 1 saati ne zaman değerlendireceksiniz? Kahvaltıdan hemen sonra mı? İşten veya okuldan eve geldiğiniz zaman mı? Uyumadan önce mi? Genellikle düzenli olarak gerçekleştirilen faaliyetler alışkanlığa dönüşmektedir. Kitap okumayı düzene oturtmak içinse, kitap okuma işini her gün aynı vakitte gerçekleştirmektedir.

 2. Kendinize Okuma Alanı Oluşturun

Çalışma masanız, balkon, evin en sessiz köşesi, kitaplığın yanı ve hatta yatağınız. Bunların hepsi sizin için okuma alanı olabilir. Önemli olan kendinizi nerede rahat hissettiğinizdir.
Kitap okuyacağınız alanı seçerken aynı zamanda rahatsız edilme unsurunu düşünmelisiniz. En az rahatsız edileceğiniz yer sizin için en ideal okuma alanlarından birisidir. Ancak bu unsur kendinizi rahat hissedeceğiniz yerden daha önemli değildir.

 

3. İhtiyacınız Olanları Yanınıza Alın

Su, yiyecek bir şeyler, destek olması amacıyla yastık veya dinlemek istiyorsanız müzik gibi unsurlar kitap okuma sırasında sizi rahatsız edecek unsurlardır. Herhangi birini unutmuşsanız, mutlaka ara vermeye çalışır ve unuttuğunuz şeyi gidip almaya çalışırsınız. Bunun yaşanmaması için önceden hazırlık yapmalı ve kitap okuma süreniz boyunca ihtiyaç duyacağınız her şeyi yanınıza almalısınız.

4. Hoşlandığınız Kitapları Okuyun
Kitap okumuş olmak için kitap okumayın. Sizi bilgilendirecek, sizi mutlu edecek ve ihtiyaçlarınızı karşılayacak kitaplar okuyun. Sırf bir kitap en çok satanlar listesinde yer alıyor diye onu okumaya çalışmayın. Bu kitap bir aşk romanı ise ve siz aşk romanlarından hoşlanmıyorsanız hayal kırıklığı yaşarsınız.
Bazı durumlarda kitapların birden fazla türü olabilir. Tarihsel ve aynı zamanda bir aşk hikayesini anlatan romana denk gelebilirsiniz. Sosyolojik bir konu üzerine yoğunlaşan bir kitap siyasi bir kitap olabilir. Okumak için bu tür kitapları seçmeden önce mutlaka araştırın. Daha önce o kitabı okuyan kişilerin kitapla ilgili düşüncelerini öğrenmeye çalışın.
Bir kitabı gerçekten çok sevmişseniz, aynı yazarın başka kitabını okumaya çalışabilirsiniz. Okumak için bir kitap seçebilmek adına değerlendirebileceğiniz farklı yöntemler vardır. Önemli olan sevdiğiniz ve hoşlandığınız tarzda kitaplar okumaktır. Kitap önerileri, alıntıları ve yorumları için listelerimize göz atabilirsiniz.Basit bir planlama, zaman ayarı, okuma alanı ve rahatsızlıktan uzak bir ortam sayesinde kolay bir biçimde okuma alışkanlığı edinebilirsiniz. Önemli olan bunu başarmayı istemek ve en kısa sürede planlamasını yapmaktır.Okuma alışkanlığı kazanmak konusunda sıkıntılar yaşıyor musunuz? Bu sıkıntıları aşmak için neler denediniz? Düşüncelerinizi paylaşmak için yorum yapabilirsiniz.