28 Ekim 2017 Cumartesi

Kitap Okumak

 İnsanlar, hiçbir bilgiye sahip olmadan doğar. Yaşamı boyunca birçok bilgi öğrenir. Başarının sırrı da okumaktır. Okulda olduğu kadar hayatta da başarının en önde gelen şartlarından biri yine okumaktır. Yüzyılların deneme ve araştırma ürünlerinden yararlanmak, uygar ve kültürlü bir insan olmak için çok okumalıyız. Okul kitaplarıyla yetinmemeliyiz. Uygarlık bizden önceki kuşakların biriktirdiği bilgi ve anıların bir toplamıdır. Biz, uygarlığa o kuşakların kitaplarını okumakla katılabiliriz. Hiçbir şey okumanın yerini tutamaz. Kültürlü bir insan olmanın biricik yolu okumaktır.
Okuma olayı bir uzun yolculuktur; beşikle başlar, mezarla biter. Okulla beraber biten okumalar yarıda kalmıştır. Okuma iğneyle kuyu kazmaktır; kararlılık ister, sabır ister. Okuma bir arayıştır, hakikati, doğruyu, güzeli arayış. Her arayış içinde bulma heyecanını barındırır. Bulursunuz, ikinci, üçüncü... Arayışlar başlar. Umut ve heyecan, okumanın ayrılmaz iki vasfıdır. Okuma insanlığın, umut ve heyecan da canlılığın şartıdır. 
































  Kitap okumak yüzyıllardır yapılan bir şeydir. Kitap okumanın hemen hemen hiç bir kötü etkisi olmamakla birlikte çok fazla yararı vardır. Okumanın asla sonu yoktur ne kadar okursan o kadar iyidir yani hayatının sonuna kadar okuyabilirsin. Okuyan insan her zaman bilgili ve hayatında başarılı olur. Bilgi çağında yaşıyoruz ve bizim en fazla bilgi toplayacağımız şeyler kitaplarımızdır. Okumak ruhu yüceltir ve insanlar size daha fazla değer verir. Cahillikten kurtulmanın yolu kitapları okumaktan geçer.
İnsan bir kitabı okuduktan sonra eskisinden daha akıllı hareket edebilmeli, başkalarının sözüne aldanmadan her şeyi daha açık görmeye, daha derin hissetmeye başlamalıdır. Güzelliği daha çok anladım, daha nazik, daha neşeli, daha mutlu oldum diyebilmeli. Düşüncelerim gelişti, hayatı ve insanları daha iyi kavradım, yaşama gücüm, hayata karşı cesaretim daha da arttı diyebilmeli. O zaman okuma boşa gitmemiştir. Bunları söyleyemezseniz, siz de marangozluk kitabını okuyan, fakat boş sandıklar üzerinde çoluk çocuğu ile yemek yemeğe mahkûm olan adama benzersiniz.

Kitap Okuyan Bir Nesil Yetistiriyoruz 














Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu,"Belediye Başkanı olarak bu şehrin geleceği olan çocuklarımızın her anlamda iyi birer birey olmaları için elimizden gelen ne varsa yapmaya hazırız. Biz büyükler küçüklere örnek olduğumuzun bilinciyle çok çalışıyoruz. Bizler çalışalım ki küçükler de bizleri birer rol model alıp üretsin, çalışsın ve okusun. Biz bu düşüncesiyle projelerimizi gerçekleştiriyoruz.Günlük rutin işlerimiz arasında mutlaka kitap okuma alışkanlığımız olmalı ve okuyan, araştıran, bilgi sahibi olan kültürlü nesiller için bunu da küçük kardeşlerimize aşılamalıyız.Bu konuda hakkında biz belediye olarak her zaman destek olacağız" diye konuştu.

Kitap Kurdu Olalım

Kitap okumak farklı bir şeydir. Tanımı basittir ancak verdiği his, kazandırdığı katkılar ve sunduğu huzur anlatılamayacak değerdedir. Kitap okumak güzel bir alışkanlıktır. Günlük belirli bir vaktini kitap okumaya ayıran kişileri kolayca fark edebilirsiniz. Kurdukları cümleler bile farklılık gösterir. Onlar konuşmalarında dile getirdikleri sözcüklerin yerine başka sözcükleri rahatlıkla koyabilirler. Konuşurken akıcı olurlar, anlatmak istediklerini doğrudan veya dolaylı olarak sıkıntısız bir biçimde anlatabilirler.


Kitap Okumayı Hayatımızın Bir Parçası Haline Getirelim

Okumak, doğduğu andan itibaren birçok eğitim süreci geçiren insan için en kolay ve en etkili öğrenme yoludur. Sahip oldukları bilgilerin %60'ını bu yolu kullanarak edinen gelişmiş ülke toplumları, günümüzde daha fazla okuma alışkanlığına sahip olmanın sağladığı avantajları her alanda yaşamaktadırlar. Geri kalmış toplumların karşılaştıkları sorunların bir çoğunun kaynağında ise eğitimsizlik yer almaktadır. Bu toplumlarda kişiler, okuyarak geçirebilecekleri zamanları çoğunlukla yararsız uğraşılarla geçirmektedirler. Oysa okuma alışkanlığı öncelikle kişilerin kendisi için edinilmesi mutlaka gereken bir alışkanlıktır.





































Kitap Okumanın İnsan Hayatında Yarattığı Farklar



Stres ve depresyona elveda
Yapılan bir araştırmaya göre, stresi azaltan en etkili yol kitap okumak! Kişisel gelişim kitaplarının ise depresyondaki insanlar için faydalı olduğu, yine araştırmalarla kanıtlanmış. Aynı zamanda, ruhun doyuma ulaşmasına da yardımcı bir araç.                                               


KİTAP OKUMANIN YEDİ FAYDASI

Kitap okumak sadece gününüzü güzelleştirmekle kalmaz, zihne ve bedene de birçok faydası var! Kitap okumanın size yaşattığı zevk bir yana, yalnızca bu faydaları için dahi kitap okumayı bir alışkanlık haline getirebilirsiniz! İşte kitap okumanın zihne ve beyne sağladığı 14 fayda:

1.    Okumak beyindeki mevcut nörol yolları harekete geçirir. Biz bunu kitap okurken beyninizde kıvılcımlar çaktığı şeklinde de ifade edebilir tabii.

2.    Şiir okumak beynin aktivitesini arttırdığı gibi elastikliğini de artırır.

3.    Sık sık kitap okuyan kişilerin beyninde yaşlılığa bağlı fonksiyon kaydı %32 oranında daha azdır.

4.    Sözgelimi bir roman okurken yeni karakterler,olaylar, durumlar gibi aklınızda tutmanız gereken birçok şeyle karşılaşırsınız. Bu da beyninizde yeni bir hatıra oluşmasını sağlar ki bu sayede yeni sinapslar oluşur ya da var olan sinapslar kuvvetlenir. Bu da kısa süreli hafızanızın gelişmesini sağlar.

5.    Bu alanda yapılan çalışmalar göstermiştir ki yüksek sesle kitap okumak depresyondan musdarip olan kişilere iyi gelmektedir.

6.    Depresyondan mustarip kişiler için en ideal kitapların da özyardım konulu kitaplar olduğunu söylemeden geçmeyelim. Özyardım kitapları şiddetli depresyonda olanlarda daha da etkilidir. Üstelik sadece kitapları okumanın değil, başlığın kendisinin dahi kişilere yarar sağladığı gözlemlenmiştir!

7.    Görünen o ki okumanın sadece beyin kıvrımları üzerinde değil, stres üzerinde de oldukça kuvvetli bir etkisi var! Araştırmalara göre okumak stresi %68 oranında düşünüyor.

OKUYANLA OKUMAYAN ARASINDAKİ FARK


Bu farkı ortadan kaldırmanın yolu belkide sadece kitap okumaktan geçiyordur.







''KİTAP OKUMAK ÖZGÜRLÜĞE UÇMAKTIR.''





               Kitap Okuma Alışkanlığı Nasıl                                    Kazanılır?







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder